понедељак, 9. новембар 2009.

markice u domaćoj radinosti

za ljubavna pisma
božić
ljuti gusar

Za lepak je potrebno

1. šest velikih kašika belog sirćeta
2. 4 paklice želatina
3. 1 kafena kašičica arome po volji
4. 16 kašika vode ili koliko piše u uputstvu o pripremanju na kesici želatina

Priprema

Sipati sirće u šerpu i pustiti da provri , pa staviti želatin koji je bio rehidriran sa 16 kašika vode . Mešati dok se želatin skroz ne otopi , skinuti sa vatre i sipati ekstakt po želji ( vanila , mentol , jagoda ..... )

Kada se ohladi ali još ne počne da se želira premazati zadnju stranu odštampanih markica u tankom sloju . Posle sušenja od 24 časa izseći markice i koristiti ih isto kao i one iz pošte ..... Možete navlažiti jedan sunđer za sudove i staviti na tanjir , pa neka deca deca njega koriste za vlaženje zadnje strane markica umesto jezičke metode .....


Preostali lepak možete sipati u posudu i zatvoreno u frižideru može ostati mesec dana . Da ga ponovo koristite samo ga otopite nad parom .

  Lepak za papirir-maše

Za lepak je potrebno

1. voda
2. brašno
3. so


Priprema


Za lepak , potreban vam 1 deo brašna na oko 5 delova vode. Prvo  stavite 4 dela vode u lonac na štednjak da provri
. Dok čekate , pomešajte 1 deo brašna 1 deo tople vodoe kao za puding . Mešati sa žicom smesu žustro da se uklone grudvice.

Kada voda počne da kipi, polako umešajte u vodu i mešavinu brašna . Dobro izmiješajte i pustite da vri 2-3 minuta Trebali bi dobiti glatka smesu veće gustine  od testa za palačinke. Ako je potrebno, možete dodati više vode ili brašna u malim količinama , dok ne dobijete željenu gustoću. Sada možete dodati kašiku-dve soli u vašem Zalijepi smjesu protiv buđi .

Mora u frižider .



Malo slika za dekupaž sa Graphicsfairy  











Uživajte sa svojiom decom u igri!

4 коментара: