недеља, 26. јул 2020.

Džem od kajsija sa džemfiksom


Džem od kajsija je jedan od najomiljenijih i koji  se pravi brzo  uz malo truda i pomoć Džemfiksa.



Pre svega morate nabaviti veliki lonac i poveću varjaču koja će biti samo za kuvanje pekmeza i džemova. Ovo je posao za celu porodicu i vreme za pravljenje uspomena.Odlično se održi pravljen i ovako na moderniji način.

 Kajsije trebaju biti zrele i slatke. Operu se kajsije dobro iz dve vode. Izvade se koštice i sve nečistoće sa voća. Tek tada merimo količinu voća sa kojim raspolažemo. Zatim kajsije sameljemo Potrebno je duplo više voća od šećera uz džemfiks 2:1 a za džemfiks 3:1 treba 1 kg voća na 350 g šećera. Izmerimo i šećer u posebnoj posudi. Ovde na snimku ima 10 kg voća. U posudi pomešamo pola kilograma šećera i 8 džemfiksa 2:1. U mlevene kajsije koje kuvamo u veeelikom loncu  dodamo 3,5 kg šećera. Kada voće prokuva ostavimo da vri 10 minuta. Posle dodamo smešu džemfiksa i šećera i pustimo da kuva 3 minuta. Mora se neprestano mešati od početka do kraja kuvanja. Razlijemo u sterilisane zagrejane tegle. Svaku teglu dobro zatvorimo poklopcem i okrenemo naopako na par sekundi pa ostavimo u gajbi obloženoj krpama. Tu će se zajedno polako hladiti. 


Sve u svemu recept piše na poleđini džemfiksa. Kod nas kuvari i tandem za zimnicu su bili Seka i Steva. Ostali su bili pomagači u seckanju, mlevenju, mešanju, sipanju u tegle.






Нема коментара:

Постави коментар