субота, 25. децембар 2010.

Umetnost rezbarenje voća i povrća

Nabasala sam na nešto zanimljivo dok sam istraživala po internetu o Tajlandu i njihovoj kulturi . Bilo mi je interesantno jer moj brat ima ženu iz tih krajeva pa ću imati šta da pričam sa njom kada je uživo upoznam . Htela sam da napravim nešto za dekoraciju hrane na slavi i usput pronašla još dobrih ideja koje bi da podelim sa vama. Ovo je moj mali izbor radova koje svako ko sme da koristi oštar nož može napraviti .

labud od jabuke

Evo i mojih labudova dole na slici po ovom tutorijalu . Prelila sam ih limunovim sokom da ne oksidiraju . Koristila sam nazubljeni nož pa nije moglo preciznije ali planiram da nabavim neki baš za tu svrhu . Meni se sviđaju i baš su laki za napraviti.


rezbarenje voća i povrća,dekoracija hrane,tajland,labud od jabuke,
MALA ISTORIJA O POČETCIMA OVE UMETNOSTI


Delikatna i probrana umetnost rezbarenje voća i povrća potiče iz Azije pre više od 700 godina. Supruga kralja Phra Ruang, Nang Noppamas, želela je stvoriti jedinostveni ukras za Loi Kratong Festival ( festival plutajućih fenjera ), jedan od najvećih festivala u Tajlandu , koji se još uvijek slavi danas prilikom punog meseca u Novembru.


Nang Noppamas je rezbarila cvetove i ptice koristeći povrće i voće pa ih je postavila na splav u obliku lotosa koji je bio pušten u reku u čast boginje vode, Phra Mae Khongkha.
devojka spušta splav u reku

rezbarenje voća i povrća,dekoracija hrane,tajland,labud od jabuke,Kralj je bio toliko impresioniran veličanstvenošću rezbarenja da je ona postala sastavni dio Tajlandske baštine, te je odlučeno da sve Tajlandske žene uče ovaj novi oblik umjetnosti . Umetnost rezbarenja voća i povrća jer je usvojen od strane mnogih kultura kao kreativan i zabavan način da se jednostavna hrana pretvori u dekorativna remek-dela.


vatromet prilikom finala festivala plutajućih fenjera
rezbarenje voća i povrća,dekoracija hrane,tajland,labud od jabuke,rezbarenje voća i povrća,dekoracija hrane,tajland,labud od jabuke, Prema legendi , kada dečak i devojčica puste u reku zajedno mali brodić u obliku lotosa sa svećom u sredini biće suđeni jedno drugom u ovom ili nekom drugom životu.
Izabrala sam za vas "najbolje hitove" koje koristim da bi uveselila svoju porodicu i prijatelje . Sa malim detaljem na tanjiru pokazujem da se vredelo potruditi za njih i da hrana treba da zadovolji i čulo vida pored čula ukusa . Takođe imam u kući i jednu probiranku i svi trikovi su dobrodošli da je prevarim da jede.


Prelepe ideje za rezbarenje lubenice !! Kliknite na sliku  bubamare od lubenice!


Nešto se lepo rezbarilo i Novom Sadu !
Carving majstor Hrćan Pavel je  rezbario posebnu lubenicu tešku čak 9 kila !

Pogledajte kako na snimku ......

Miš od rotkvice


Ruža od paradjza
ptica od bele rotkve
2 коментара:

 1. Pozdrav...
  Razgledao sam nešto na internetu i pronašao ovaj Vaš blog.
  Nisam mogao da nastavim, a da ga ne pregledam i našao sam ovu objavu o rezbarenju voća i povrća.
  Zainteresovalo me je, jer je jedan moj prijatelj pravi majstor u ovoj veštini i želeo sam da Vam prikažem njegove radove. Mnogo bi mi značilo, kada biste postavili neke od slika sa našeg "Carving" sajta na ovaj Vaš blog. Dole ću ostaviti link našeg sajta, čisto da vidite, kako je ova umetnost prelepa.

  ОдговориИзбриши
 2. Drago mi je da se nešto lepo dešava i u Novom Sadu na ovu temu . Primetila sam da se sve češće na svečanoj trpezi kod mnogih pojavljuje neka ulepšana lubenica ili jabuka .

  Veliki pozdrav umetnici!!!!

  p.s.Slobodno možete da pošaljete poruku kada bude nekih novosti !

  ОдговориИзбриши