среда, 5. април 2023.

Kako baciti višak stvari i prolećno čišćenje

 Kako baciti višak stvari?

Kome se nije desilo da skuplja razne stvarčice koje će mu jednom jednog dana možda zatrebati. Legenda kaže da odmah sledećeg dana kada đubretari odnesu kantu u koju smo bacili te sitnice baš zatreba jedna od njih. Tu moju potrebu da čuvam razne šarene papiriće, "dobre " kutije, praznu opranu ambalažu od svega, parčiće kanapa i krpica milion započetih uradi sama radova koji čekaju godinama svoj red zovem hrčkarenje. 

Nisam Horder majke mi

Imam drugaricu koja baca sve što joj ne treba. Još i danas žalim za nekim njenim svarima koje mi i  ne trebaju ali mi ih je žao. Ona voli da gleda emisije o horderima. Ljudima koji toliko napune svoje kuće  đubretom i kolekcionarskim predmetima marke "Bređu " da nemaju gde da spavaju, kuvaju i idu u toalet. Zatrpaju se toliko da ne mogu da funkcionišu normalno. Šokiralo me je kada mi je rekla da sam krenula tim putem. Nisam stigla do tog nivoa u igrici a da mi se to ne bi dogodilo, odlučila sam da pročistim kuću. Problem kod mene je da nisam samo ja u priči skupljanja i taloženja nepotrebnih stvari nego svi u kući. 


 ilustracija - kada sve stvari izneš iz špajza okrečiš ga i okreneš se da vidiš šta da vratiš nazad i kako je sve stalo u onu malu sobicu

Prvo napravi istraživanje 

Naravno za svaki veliki projekt prvo valja napraviti istraživanje na internetu. Jedan od  pokušaja sređivanja ormana sa odećom je moje ukućane doveo do ludila. Prvo njih što je sve savijeno u male pravilne pravougaonike a posle mene jer su otpakovali svaki drugi da pronađu šta bi obukli i vratili u orman u gomilici. Skoro su mi suze krenule kada sam pomislila na vreme koje mi je trebalo da poredak sve. Tako da sam se vratila tradicionalnom savijanju kao u buticima i metoda "spark joy" Mari Kondo me je rešila barem malo muka kada sam se srešila viška odeće pa da barem stane sve u ormane i bolesti zvane sve mi treba ili će zatrebati. Sada ako ne sparkuje radosću odmah leti napolje. Pogledala sam par epizoda i u suštini prvo moraš da napraviš veliki nered stavljajući na gomilu sve svoje stvari pa onda odlučuješ šta ćeš da zadržiš, predaš dalje nekome ( uvališ da se on pati sa time) ili baciš. Ostavljaš samo ono što u tebi budi lepa osećanja i što ti je korisno. Emotivno se vezujemo za parče materijala koje smo nosili davno a sada ne možemo ili nije prikladno da nosimo kada govorimo o odeći. Isto važi i za ostale stvari u kući.  Lakše je živeti u redu. Kada svaka stvar ima svoje mesto i svako mesto ima svoju stvar. Ne verujem da ću doći do takvog stanja gde je mesto obeleženo linijom markera  okolo da bi se tačno tamo vratilo. Jedva uspevam da mi kašike u fioci za escajg ne pobegnu na mesto za viljuške. Noževi mi ipak stoje poslušni na svom tačno određenom mestu ali verovatno zato što je veći podeok za njih. Napredak je da imam tu plastičnu kutiju u fioci sa podeljcima za escajg. 

Kutije za organizaciju 

Sve mislim u sebi da imam puno para viška, kupila bi one fine kutije za sortiranje pa da vidiš kako će sve mi stoji poređano  kao u kutiji. Nije potrebno kupovati još stvari da bi se organizovali bolje da upotrebimo ono što imamo. Volim reciklažu. Napravila sam kutije od kartona  , presvukla razne kutije od keksa, kornfleksa čajeva da budu lepe našla smisao reklamnih plastičnih kutija i časa od cole i kineskih nudili koje smo podobijali gratis jer nam baš trebaju. Poređala lepo stvari, pobacala gomilu pa slikala i hvalila se drugaricama. Sav višak koji nisam znala da li da bacim  je završio u podrumu gde čeka poslednje sortiranje pred poslednji put na večno đubrište. Dešavalo se da zaboravim na te stvari baš dugo. Napunila sam podrum. Siroti podrum sa toliko puno potencijala. Tako lep podrum imam. Stvarno bi mogao biti divno mesto. Napravili smo od njega par puta divan prostor. Sve izbacili okrečili obojili čak i patos beton bojom kad ono kiša. Te godine kada su bile poplave. Sećam se taj dan je kiša padala mnogo i jako. U naš suvi podrum, onako lep i okrečen poče da upada kiša kroz nevidljive pukotine. Kao sa freske koja plače. iz ničega. Nosili smo kantama napolje. Otišla sam od teme skroz. Pa da se vratim sledećom rečenicom. Kada je kiša stala i sve se posušilo sve smo poređali kao u radnji.  Nije dugo potrajalo kad ono opet karambol. Nije bila vremenska nepogoda nego život.  Nevidim kraj kada će opet biti lepo sređen jer samo dolazi novo što mi ne treba na gornjim spratovima. To će biti projekat sam za sebe.

Jedan dobar savet

Dok sam istraživala ovu temu posebno vezano za ormane sa odećom naišla sam na pravilo 20-80 po kome nosimo samo 20% odeće dok nam ostalo stoji u zauzima mesto. Mi nemamo šta da obučemo od tolikih stvari. Sada kada svi imaju sušilice još i manje već isti dan je opet na vrhu gomile ista stvar. 

Gledam kanal o sređivanju kuća i zavidim na brzini i budžetu koji imaju. Očas posla (uz montažu naravno) ljudi ulaze plaču od radosti. Sada me je uhvatila buba za spremanje pa eto u malo trenutku pauze između krečenja kuće da napišem neku reč da ne bi plakala od radosti šta me sve čeka.

Нема коментара:

Постави коментар