субота, 15. април 2023.

Sabrana dela o farbanju jaja

 Znate li sve o farbanju jaja?Posle toliko tekstova o ovoj temi treba li nam još jedan? Naravno da treba jer će možda baš ovde zalutati neko ko nije znao nešto od ovoga što ću napisati. 

Veliki praznik je uskrs. Ljudska nada je to, da ćemo ponovo biti na okupu sa voljenima koji su otišli. Sećanje na sve uskršnje običaje koji su se ponavljali generacijama iza naše. Nemamo pravo da našoj deci uskratimo zaostavštinu ovog dana koji su se prenosili do njih kroz vekove. Kroz ovaj praznik ponovo živi baka sa njenim jajima u lukovini. Ponovo živi prabaka kroz njen lonac  koji se vadi samo za farbanje jaja. Deda je tu kada zagrizeš šunku i mladi luk  kada se setim koliko je voleo da baš on seče parčiće. Tu je i druga baba sa drvenim ukrasima, zekama i pilićima.

Ovde počinje ono što vas zanima

Kako da jaja ne puknu dok se kuvajuPrvo jaja moraju biti na sobnoj temperaturi pa ih izvadite iz frižidera par sati ranije.
Šerpa u kojoj će se kuvati isto treba da bude uneta u prostoriji par sati ranije da poprimi istu temperaturu.
Drugo napunite šerpu sa toliko jaja da se ne kotrljaju.
Pokrijte ih sa dovoljno vode sobne temperature.
Treće kuvajte jaja na tihoj vatri oko 15 minuta posle trenutka ključanja.
Sve u svemu ne sme biti naglih promena temperature.

Prvo i osnovno po starinski lukovina

Ako vam je neko  bacio ljuske od luka  koje ste skupljali par meseci možete se sada vi baciti u trošak i kupiti jednu kesu. Ali pošto je sada vreme opraštanja nemojte se ljutiti na njega, je li tako tečo? Trebaju Vam i travke iz bašte i stare najlon čarape ili mreža od krompira. Mokro jaje zamotate sa biljkama i čvrsto zavežete čarapom. U šerpu stavite sloj lukovine pa jaja te završite još jednim slojem lukovine. Nalijete hladnom vodom i stavite da se kuva. 
Neko stavi soli i sirćeta kašikicu.

Koliko se dugo kuvaju jaja u lukovini?

Kuva se kada provri na tihoj vatri minimum petnaest minuta. Ostaviti da se ohladi pa izvaditi premazati sa masti ili uljem za sjaj.
Jaja kuvana u lukovini tamnija i pored šunke svetlija čitaj ukusnija

Beljenje jaja

Da bi boje bile intenzivnije jaja se mogu izbeliti. Ova jaja neće biti pobednici u tucanju jer im se skida spoljni sloj ljuske.
Treba jaja kuvati u rastvoru vode i sirćeta jedan prema jedan. Dok se kuva skidati neprivlačnu braon penu. Posle petnaest minuta zaustaviti kuvanje. Čim se mogu držati jaja u ruci ukloniti preostali sloj braon boje zelenim delom sundera pod mlakim mlazom vode.  Posle se mogu farbati po volji.


Ostale prirodne boje za farbanje jaja 

Boje iz prirode su bolje za zdravlje ali nisu toliko intenzivne što odgovara onima koje vole pastelne boje. Izuzetak je lukovina koja daje intenzivne braon nijanse. 

Crno vino za farbanje jaja

Probala sam sa crnim vinom da ofarban jaja pre par godina jer ih niko kod nas ne pije i samo stoje od slave do slave. Ponekad ali veoma retko otvorim flašu da popije kum ili prijatelj čašu a posle sipam u gulaš ili u štapiće sa uljem umesto piva da se ne baci. Sada je celo društvo odustalo od hedonizma pa se sastaje o uz čajeve i tost. Eto jednom prilikom kada je kum otišao i ostavio 800 ml vina a odneo 200 ml u stomaku stavila sam flašu u frižider. Tu je stojala i zauzimala mesto dugo, sve dok se nisam dosetila da isprobam ovaj recept. Dobro je ispalo. Pojavili su se sitni sjajni kristali na kraju a boja je bila tamno ljubičasta.

Ljubičasti kupus, cvekla, kurkuma, španat probala po jednom. Deca iz komšiluka nisu ni htela da uzmu jaja kako je ispala boja.

Boje iz kesice

Deda je voleo da budu crvena. Od kada ga nema to mi je na njega spomen. Tu nema mnogo mudrolije uradiš sve po uputstvu sa kesice i namažeš uljem na kraju.
Seti me to kada sam bila mala drugarica je svake godine kupovala mađarske farbe. Čitala mi je po našem šta piše preko fiksnog  telefona. Rastumačili smo nekako uz veliki smeh. Bila su im jaja odlična, bila sam svedok sledećih dana kada bi došla po svoje. 

Crvena farba za jaja i vodene boje

Eto toliko od mene više mi se ne piše.

Нема коментара:

Постави коментар