уторак, 8. октобар 2024.

Авантура словаа







 Једног дана, слово а  одлучило је да се осамостали и започне авантуру. Досадило му је да буде прво слово азбуке и да сви кажу "А као авион". Стално је било у центру пажње, али то није било оно што је а желело. Маштало је о животу пуном изазова и мистерије.

"Идем да пронађем своје место у реченици које није на почетку!", помислило је слово а и отпутовало у град Реченије. Тамо је срело друга слова која су изгледала као да уживају у свом раду. Слово б је било заузето у речи "брдо", в је чувало стражу у "важно", док је слово г радило ноћну смену у "граду".

Слово а је прво покушало да се убаци у средину речи. Ушло је у реч "пролеће" и сви су почели да га зову "проалеће". Људи су збуњено гледали и почели да причају о томе да је реч "пролеће" добила потпуно нови смисао. Затим је покушало да заузме место у речи "дрво", па је постало "драво". Људи су се збуњивали и питали да ли им то неко жели здравље или причају о неком новом, необичном дрвету.

Раздрагано због својих смешних успеха, слово а је решило да експериментише још више. Појавило се у речима као што су "мајка" (која је постала "маајка", што је звучало као да неко дозива мајку са пуно љубави) и "аутобус", који се претворио у "ааутобус", као да је аутобус хтео да постане авион.

Слова су почела да се жале. "Не можемо више да радимо са овим несташним а!", викали су. Слово и је скоро напустило реч "игра", јер је постала "иагра", што је звучало као нова врста игре. Чак је и тачка на крају реченице почела да се жали да слово а прави превише буке.

На крају дана, слово а је схватило да је бити прво слово заправо велика част. Одлучило је да се врати на своје место у азбуци и поново буде оно старо, добро а. Али, обећало је себи да ће повремено правити забаву међу речима, само да подсети остала слова да није тако озбиљно као што изгледа.

И тако, кад год чујете реч која звучи мало смешно, можда је то зато што је слово а решило да се опет мало забави!

Нема коментара:

Постави коментар