Obožavam novogodišnje praznike, ukrašavanje i tradicionalno pravljenje kolača.
Našla sam posebne lepotice, kolačiće koje možete praviti sa svojom decom zajedno .Medena iz Jagodice Bobice će vam zavideti kako su lepi.Njima možete ukrašavati jelku ili ih poklanjati .Dobri su oko mesec dana ali su najukusniji prva tri....ako izdrže toliko....
Potrebno je
- 100g brašna
- 50g kristal šećera
- trunka soli
- 50g butera
- 1 jaje
- prah čećer za posipanje
- tvrde bonone u bojama
Izrada testa
Testo stavimo u frižider na 2 sata.
Kada se ohladilo rastanjimo ga na dasci na debljinu pola prsta ili 1/2 cm.
Vadimo oblike modlama i stavljamo na (A) teflonsku tepsiju ili peki papir i tu izvadimo manji oblik (C) gde će biti slatko staklo da se nebi oblik izdeformisao .
Ako ćemo ih stavljati na jelku sada je momenat da napravimo rupe (B) za ukrasnu traku.
Namažemo blago ulupanim belancem .
Dok je testo odmaralo u frižideru vi i vaš mali pomoćnik izlupajte sitno bonbone tako što ćete ih staviti u kesu i lipati oklagijom ili tučkom za meso na dasci i to napolju da nebi bilo komadića bonbona svugde po kuhinji.Dok ste vredni stavite i naočare za sunce za svaki slućaj . Možete ih jednostavno i samleti u multi praktiku, ali nije toliko zabavno.....
Vraćamo se na magićni trenutak kada prah od bonbina stavljamo u rupe (C) ravno do visine testa ali ne skroz do ivica neka se samo otopi do njih.
Možemo staviti i cele bonbone ako je veći kolač ili pola u srednje veliki .
Važno je da pazimo da nam šećer u bonbonama ne zagori i izgubi se lepa boja bonbone .
Kada su gotovi izvadimo tepsiju i ostavimo da se kolači skroz ohlade pre pipkanja .
Mnogo su vrući i staklo nam se može razliti ako pokušamo da ih izvadimo .
Pospemo ih pomalo prah šećerom da imitira sneg mada će se izgubiti sjaj od stakla .
Provučemo ukrasnu traku i divimo se našem delu.
Prijatno dragi moji!
Sviđa mi se!Hvala ti za recept.
ОдговориИзбриши